zelf testen
testers
Home | Over Ons | Contact/Bestelformulier | Actueel | Links | Leveringsvoorwaarden
   
Testen
Alcoholtesten
Drugstest
Nicotinetest
Thermometers
Borstonderzoek
Vruchtbaarheidstesten
Dental Oral camera
Saturatie-Oximeter
Elektriciteit Bespaarbox
Koolmonoxide (CO) meter
Longfunctiemeter
mamacorp_banner.gif
Actueel
Bel Me Terug

VVN: Strengere aanpak drugs in het verkeer

Speekseltest in verpakking

Automobilisten, motorrijders en bromfietsers kunnen straks worden verplicht een speekseltest te ondergaan. Net als alcohol wordt ook rijden onder invloed van drugs apart strafbaar gesteld. Doel is het aantal ongevallen door drugs in het verkeer flink terug te dringen.

Speekseltest en bloedonderzoek

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel van minister Opstelten (VenJ) en minister Schultz van Haegen (IenM). Uit de speekseltest blijkt binnen een paar minuten of iemand drugs heeft gebruikt.

De test is een voorselectiemiddel. Hij geeft alleen aan of er drugs zijn gebruikt, niet hoeveel. Iemand die positief wordt getest, moet alsnog bloed afstaan.

Omdat de speekseltester niet alle drugsgebruik meet, kan de politie bestuurders ook laten meewerken aan een onderzoek naar reactiesnelheid, evenwichtsfuncties of de reflex van de pupil op licht.

Meetbare stoffen

Rijden onder invloed van drugs is nu alleen nog verboden als kan worden bewezen dat het de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Net als voor alcohol geldt straks een limiet voor het drugsgehalte in het bloed.

Zo mag de meetbare stof Amfetamine en Cocaïne in het bloed van de bestuurder niet hoger zijn dan 50 microgram per liter bloed. In het geval van Cannabis is voor de meetbare stof tetrahydrocannabinol een grens vastgesteld van 3,0 microgram per liter bloed.

Is de concentratie hoger, dan is de bestuurden in overtreding en volgt een straf in de vorm van een boete of een tijdelijke rijontzegging.

Zero tolerance-beleid

VVN is blij dat naast alcohol ook drugs in het verkeer nu strenger aangepakt worden. Het ziet speekseltesters als een goed voorselectiemiddel bij opsporing van drugsgebruik in het verkeer. Wel wil VVN daarbij de nullijn hanteren en een eenduidige boodschap: iedere vorm van drugsgebruik tijdens het rijden moet verboden worden.

VVN is voorstander van een zero tolerance-beleid, omdat het erg lastig is om voor drugs limieten vast te stellen. Dit komt door de grote diversiteit aan middelen die de rijvaardigheid beïnvloeden.

Daarnaast is de combinatie van alcohol en drugs, en van verschillende drugs erg riskant. De combinatie van een relatief kleine hoeveelheid van verschillende stoffen kan al voor grote
verkeersveiligheidsproblemen zorgen.

Veilig Verkeer Nederland, maandag, 02 mei 2011
 
 

content © 2006-2019 zelftesten.eu, webdesign © 2006-2019 implano multimedia